Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen nu ik een beugel heb?

Bekijk antwoord

Normaal volstaat twee keer per dag, maar vermits er nu allerlei zaken aan je beugel kunnen blijven kleven, is het ten stelligste aangeraden drie maal per dag te poetsen.

Welke voeding vermijd ik beter?

Bekijk antwoord

Harde zaken

Hoe vaak kom ik op controle?

Bekijk antwoord

Je komt ongeveer iedere 4 à 6 weken langs afhankelijk van het type behandeling en in welke fase van de behandeling de patiënt zich bevindt.

Wat moet ik doen als er een blokje los is?

Bekijk antwoord

Je brengt ons best telefonisch op de hoogte als er iets los zit. In het geval er een blokje los is, verwijderen we de lijm tussendoor en wordt het blokje tijdens de volgende consultatie opnieuw vastgezet. Zo verlies je niet teveel tijd tijdens je behandeling en blijven we mooi op schema zitten.

Ik heb veel last van wondjes, wat kan ik hieraan doen?

Bekijk antwoord

Het best om wondjes te verhelpen is deze 's nachts de kans laten om te helen.

Dit kan je het best doen door stukjes van ronde démaquillagewatten te plukken deze nat te maken en op de draad of blokjes leggen die de meeste irritaties veroorzaken.

 

mijn tanden verkleuren tijdens mijn behandeling, kan dit?

Bekijk antwoord

Dit kan inderdaad. Het best vermijd je zoveel mogelijk voeding en dranken met veel kleurstoffen (fruitsap, rode wijn, koffie, thee edm.). Rondom je blokjes kunnen deze kleurstoffen zich makkelijker hechten waardoor je tanden makkelijker verkleuren.

Bij het verwijderen van je blokjes kunnen dmv polijstpasta jouw tanden gelukkig weer laten stralen zoals tevoren.

Waarvoor dienen die elastieken die we dagelijks moeten wisselen?

Bekijk antwoord

De elastieken zorgen ervoor dat de tanden in de ondertandboog en de tanden in de boventandboog dichter bij elkaar komen te staan. Ze moeten continu gedragen worden anders verliezen ze hun effect en krijgen we een jojo-effect waarbij de tanden teveel belast worden. 2x tot 3x daags wisselen is aangewezen.

Beugel onderdelen die los komen, wat te doen?

Bekijk antwoord

Beugelonderdelen die loskomen gooi je best nooit weg maar neem je mee bij je volgende consultatie.

Als deze onderdelen nog bruikbaar zijn dan kunnen die meestal eenvoudig zonder extra kosten teruggeplaatst worden. Als je die onderdelen weggooit dan zijn extra kosten niet uit te sluiten.

Hoe lang kan mijn beugel pijn/druk geven na de plaatsing ervan?

Bekijk antwoord

Normaal ga je de eerste avond na de plaatsing van je beugel en de dag erna de meeste hinder ondervinden. Deze duurt plus minus 3 dagen tot maximum een week. Indien er teveel hinder is mag je altijd overgaan tot het nemen van een pijnstiller. Dit hoef je uiteraard niet standaard in te nemen, enkel en alleen als de druk/pijn moeilijk te harden is.

De eerste maand is sowieso de gewenningsmaand. Vanaf de 2de maand verloopt alles vlotter.

Hoe lang duurt een behandeling?

Bekijk antwoord

Gemiddeld genomen duurt een behandeling een 2-tal jaren, afhankelijk van de dentale/skeletale afwijking, medewerking en poetsen van de patiënt kan deze behandeling korter of langer duren.

 

Goed poetsen, doen hetgeen wordt gevraagd en geen afspraken missen zal de snelheid van de behandeling ten gunste komen.

Om de hoeveel tijd kom ik op controle langs?

Bekijk antwoord

Je komt om de 4, 5 a 6 tal weken langs op controle om je beugel te laten nakijken en aanspannen indien nodig.

Kan ik altijd buiten de schooluren/werkuren op consultatie langskomen?

Bekijk antwoord

Omdat we onmogelijk enkel buiten de school/werk-uren kunnen werken komt iedere patiënt 1 controle binnen de school/werk-uren en 1 controle buiten de school/werk-uren zodat iedereen gelijke kansen krijgt wat afspraken betreft. Geen favoritisme dus aan onze afsprakenbalie.

Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen met mijn beugel?

Bekijk antwoord

Minstens 3x per dag is een echte must. Patiënten die dit niet doen zullen ongetwijfeld witte laesies (=vlekken) zien bij het verwijderen van hun beugel.

 

Bij voorkeur poets je 's morgens na het ontbijt, als het kan graag ook 's middags na de maaltijd, lukt dit niet dan kan je deze poetsbeurt vervangen door een poetsbeurt net na school/werk. De laatste poetsbeurt kan dan plaatsvinden na het avondeten of net voor het slapen gaan.

Hoe lang duurt een gemiddelde poetsbeurt?

Bekijk antwoord

Hou er rekening mee dat een poetsbeurt met een beugel wel wat langer duurt dan zonder een beugel. Gemiddeld moet je rekenen op een 5tal minuten per poetsbeurt.

Betaal ik de volledige behandeling in 1 keer?

Bekijk antwoord

Neen, er wordt een onderscheid gemaakt tussen de kosten voor de vaste apparatuur en eventuele extra supplementen van apparatuur enerzijds en de maandelijkse controles anderzijds. Hoe meer controles iemand nodig heeft hoe duurder de behandeling zal zijn, hoe minder hoe goedkoper uiteraard. Je betaalt dus enkel voor de geleverde prestaties, niets meer, niets minder.